Naturbeteskött från reservat i Huddinge

 • Andelskilling hos Enöga Stockholm AB

  Du bidrar aktivt till biologisk mångfald.

  Då vi endast jobbar i naturreservat och andra klassade naturbetesmarker, gör du stor skillnad genom att köpa kött från djur som betar i dessa marker

  Du får:

  • 1 hel killing (ca 10-11 kg) som styckas efter ert önskemål
  • 1 killingskinn i valfri färg
  • Leverans hem till dörren
  • Boken “Min Getresa”

  Kostnad: 2900kr(ord.3800kr)

  Gäller till 31 Maj

  ---

  Vi kör alla våra djur själva i hästsläp med massor av halm och gott om plats. Dags att boka upp ert naturbetekött från dessa djur som betat i naturbeteshagar och endast ätit gräs. buskar, blåbärsris och örter i hagen. De har nu jobbat som planetskötare i en hage med särskild hävd. Det betyder att den biologiska mångfalden är särskilt hög tack vare att djur betat där i många år. Naturbete är marker där inget går att odla på men passar utmärkt till djur för att se till att de rödlistade arterna får en chans.

 • Förskott Köttlåda Killing - Enöga Stockholm

  Förboka din killing redan nu!

  För att vi ska hålla en sund likviditet då vi binder upp massa pengar i skogen så kan ni bidra till att vi kan slakta fler djur i förlängningen och därmed får vi mer biologisk mångfald.

  Du bokar din killing i fliken WEBBUTIK.

  Tack för att du bidrar.

 • Boka lamm och älg

  Nu kan du boka lamm och älg via oss. Du bokar via Vinnersjö direkt och jag tar sen med lådor när jag hämtar Enögas kött.

  Boka Lamm och älgkött här!

 • Prisexempel finstyckning (skivor och färs):

  260 kr/kilo (lådan väger ca 8-12 kilo).

  ---

  Getkött är ett av världens mest näringsrika kött. Getter är strövare och betar uppåt. De kan gå upp till en mil om dagen. Då de äter så varierat så blir köttet mycket näringsrikt.  

  Näringsvärde Getkött 

  Källorna innefattar: USDA  och

  https://sv.healthy-food-near-me.com/goat/

  Per 100 g 

  Kalorier (kcal)143 

  Lipider 3 g 

  Mättat fett 0,9 g 

  Kolesterol 75 mg 

  Natrium 86 mg 

  Kalium 405 mg 

  Kolhydrater 0 g 

  Kostfiber 0 g 

  Socker 0 g 

  Protein 27 g 

  Vitamin C 0 mg 

  Kalcium 17 mg 

  Järn 3,7 mg 

  D-vitamin 0 IU 

  Vitamin B 60 mg 

  Kobalamin 1,2 µg 

  Magnesium 0 mg 

  Getköttär rik på vitaminer och mineraler som: vitamin B2 - 27,2 %, vitamin B12 - 37,7 %, vitamin PP - 18.8 procent, kalium 15.4 procent, fosfor är 22.5 %, järn - 15,7 %, koppar - 25,6 %, selen 16 % och zink - 33,3 % 

  • Vitamin B2 deltar i oxidationsreduktionsreaktioner, främjar färgernas mottaglighet genom den visuella analysatorn och mörk anpassning. Otillräckligt intag av vitamin B2 åtföljs av kränkning av hudens tillstånd, slemhinnor, kränkning av ljus och skymningssyn. 
  • Vitamin B12 spelar en viktig roll i metabolismen och omvandlingen av aminosyror. Folat och vitamin B12 är inbördes relaterade till vitaminer, involverade i hematopoies. Brist på vitamin B12 leder till utveckling av partiell eller sekundär folatbrist liksom anemi, leukopeni, trombocytopeni. 
  • Vitamin PP deltar i redoxreaktioner av energimetabolism. Otillräckligt intag av vitamin åtföljs av störningar i hudens normala tillstånd, mag-tarmkanalen och nervsystemet. 
  • Kalium är den huvudsakliga intracellulära jonen som deltar i regleringen av vatten-, syra- och elektrolytbalansen, involverad i processerna av nervimpulser, blodtrycksreglering. 
  • Fosfor deltar i många fysiologiska processer, inklusive energimetabolism, reglerar syra-alkalisk balans, en del av fosfolipider, nukleotider och nukleinsyror, nödvändigt för mineralisering av ben och tänder. Brist leder till anorexi, anemi, rakitis. 
  • Järn ingår i olika funktioner hos proteiner, inklusive enzymer. Inblandad i transport av elektroner, syre, ger en kurs av redoxreaktioner och aktivering av peroxidering. Otillräcklig konsumtion leder till hypokrom anemi, myoglobinuri atony i skelettmusklerna, trötthet, kardiomyopati, atrofisk gastrit. 
  • Koppar är en del av enzymer med redoxaktivitet involverad i järnmetabolism och stimulerar absorptionen av proteiner och kolhydrater. Processerna involverade i att förse vävnader med syre. Brist manifesteras av missbildningar i hjärt-kärlsystemet och skelettet, utveckling av bindvävsdysplasi. 
  • Selen - ett väsentligt element i antioxidantförsvaret i människokroppen, har immunmodulerande effekter, är involverat i regleringen av sköldkörtelhormonernas verkan. Brist leder till Kashin-Bek-sjukdom (artros med multipel leddeformitet, ryggrad och extremiteter), sjukdomar i Kesan (endemisk kardiomyopati), ärftlig trombastheni. 
  • zink ingår i över 300 enzymer som är involverade i syntes- och nedbrytningsprocesser av kolhydrater, proteiner, fetter, nukleinsyror och vid reglering av expression av flera gener. Otillräckligt intag leder till anemi, sekundär immunbrist, levercirros, sexuell dysfunktion, förekomst av fosterskador. Forskning under de senaste åren avslöjade förmågan hos höga doser zink kan störa kopparabsorptionen och därmed bidra till utvecklingen av anemi. 

   

  Läs mer här: 
1 av 4